Razlaga oznake EU za pnevmatike

Oznaka EU za pnevmatike zagotavlja pomembne varnostne in okoljske informacije o pnevmatiki. Omogoča lažjo primerjavo pnevmatik glede na oprijem na mokri podlagi, izkoristek goriva in hrup.

 

Kje jo lahko najdem?

Mora biti pritrjena na pnevmatiki – po zakonu mora biti vsaka pnevmatika opremljena z oznako EU za pnevmatike. Če je ne najdete na pnevmatiki, vprašajte prodajalca ali obiščite naše spletno mesto.

Izkoristek goriva

Ste vedeli, da vaše vozilo porabi do 20 % goriva zaradi pnevmatik? Izbira pnevmatik z dobrim izkoristkom goriva vam bo zagotovila več kilometrov z enim rezervoarjem in nižje izpuste CO2.

Kako pnevmatika prispeva k boljšemu izkoristku goriva?
Če poenostavimo, pnevmatike z boljšim izkoristkom goriva potrebujejo manj energije za kotaljenje. To na koncu pomeni manjšo porabo goriva.

Kako je izkoristek goriva označen?
Za označevanje izkoristka goriva se uporablja barvna lestvica z razredi od A do G.

  • A (zelena) = najboljši izkoristek goriva
  • G (rdeča) = najslabši izkoristek goriva
  • Razred D se pri osebnih vozilih ne uporablja.

Pomen razredov
Razlika med razredoma A in G lahko pomeni tudi do 7,5 % manjšo porabo goriva. V praksi to pomeni, da vam pnevmatike razreda A v primerjavi s pnevmatikami razreda G na 1000 kilometrov lahko prihranijo več kot 6 litrov goriva.*

Pri povprečni ceni bencina 1,85 € za liter to pomeni več kot 369,05 € prihranka v življenjski dobi pnevmatik.*

Ne pozabite, da boste ob tem zmanjšali tudi svoj vpliv na okolje!

* Na podlagi povprečne porabe goriva 8 litrov/100 km, cene goriva 1,85 €/liter in povprečno 35.000 prevoženih kilometrov s pnevmatikami. Dejanski prihranki pri gorivu in stroških se lahko razlikujejo ter so med drugim odvisni od tlaka v pnevmatikah, mase vozila in sloga vožnje.


Kaj še vpliva na izkoristek goriva?
Nizek tlak v pnevmatikah.
Neustrezen polnilni tlak v pnevmatikah poveča kotalni upor in vpliva na oprijem na mokri podlagi.

Masa vozila.
Na izkoristek goriva lahko pomembno vplivata tudi masa vozila in slog vožnje. Z energetsko učinkovitejšo vožnjo (oziroma okolju prijazno vožnjo) lahko zmanjšate porabo goriva.

Na oznaki prikazane vrednosti služijo zgolj za ponazoritev. Vrednosti se lahko pri določeni liniji/dimenziji pnevmatik razlikujejo.

 

Oprijem na mokri podlagi

Pnevmatike z dobrim oprijemom na mokri podlagi ob polnem zaviranju na mokrih cestah ustavijo hitreje.

Wet Grip Rating

Kaj je oprijem na mokri podlagi?
Oprijem na mokri podlagi je zmožnost pnevmatike, da tudi na mokri podlagi ohrani stik s cesto. Oznaka EU se osredotoča le na en vidik oprijema na mokri podlagi – zmogljivost pnevmatike pri zaviranju na mokri podlagi.

Kako je oprijem na mokri podlagi označen?

Oprijem na mokri podlagi je označen z razredi od A do F:

  • A = najboljši oprijem
  • F = najslabši oprijem
  • Razreda D in G se pri osebnih vozilih ne uporabljata.

Pomen razredov
V kritičnih razmerah je lahko nekaj metrov izjemno pomembnih. Komplet pnevmatik razreda A bo osebnemu vozilu ob polnem zaviranju pri hitrosti 80 km/h zagotovil 18 metrov krajšo zavorno pot kot pnevmatike razreda F. *

Opomba: Med vožnjo vedno upoštevajte priporočeno zavorno pot.

* Merjeno skladno s testnimi metodami, določenimi v Uredbi ES 1222/2009. Zavorna pot se lahko razlikuje glede na vozne razmere in druge vplivne dejavnike.

Na oznaki prikazane vrednosti služijo zgolj za ponazoritev. Vrednosti se lahko pri določeni liniji/dimenziji pnevmatik razlikujejo.

 

Hrup

Pnevmatike ustvarjajo del hrupa, ki ga vozilo povzroča pri vožnji mimo. Z izbiro pnevmatik, ki so manj hrupne, lahko zmanjšate vpliv vožnje na okolico.

Kaj kaže oznaka EU v zvezi s hrupom?
Oznaka EU kaže emisije zunanjega kotalnega hrupa pnevmatike v decibelih.

Ker veliko ljudem podatki, izraženi v decibelih, niso domači, je prikazana tudi slika zvočnika s črnimi valovi, ki označujejo raven hrupa pnevmatike. Več valov pomeni hrupnejšo pnevmatiko.

  • 1 črn val: tiha pnevmatika (3 dB ali več pod omejitvijo EU)
  • 2 črna valova: zmerno tiha pnevmatika (med omejitvijo EU in vrednostjo 3 dB pod njo)
  • 3 črni valovi: hrupna pnevmatika (nad omejitvijo EU)

Pomen razredov
Pri merjenju decibelov se uporablja logaritemska lestvica. To pomeni, da že samo nekaj decibelov več predstavlja veliko razliko v ravni hrupa. Pravzaprav razlika 3 dB podvoji zunanji kotalni hrup, ki ga ustvarja pnevmatika. 

Pomislite na več tisoč avtomobilov, ki so vsak dan na naših cestah. Predstavljajte si, koliko tišja bi bila naša mesta, če bi vsi izbrali pnevmatike z nižjo ravnjo hrupa.

EU Tyre Noise Rating