Pametne pnevmatike, ki zagotavljajo varnost in večjo učinkovitost

Pnevmatike, tako kot drugi izdelki, sprejemajo novo “pametno” dobo v industriji. Pametne pnevmatike so pnevmatike s funkcijami, ki pomagajo zagotoviti varnejšo vožnjo in zbirajo različne podatke, ki so dodani njihovim bolj običajnim vlogam, da ostanejo v stiku s površino ceste in nadzorujejo gibanje vozila. Kumho Tire trenutno pospešeno vlaga v raziskave in razvoj, da bi razširil pametno mobilnost s pridobitvijo certifikatov v Koreji ter s prošnjo za patent, ki zajema edinstveni sistem za upravljanje informacij o pnevmatikah. Pametna pnevmatika Kumho Tire tako postaja visokotehnološki sistem, ki lahko izboljša varnost in učinkovitost vožnje pri upravljanju avtomobila.

Sistem pametnih pnevmatik ima naprednejšo tehnologijo, kot trenutni sistem TPMS, vgrajen v zračne ventile.

Avtomobilska tehnologija napreduje s hitrostjo, delno ali celo hitreje kot druga tehnološka področja. Kumho Tire si že desetletja prizadeva svojim strankam ponuditi pametne rešitve za mobilnost, kot odgovor na hitro spreminjajoče se okoljske spremembe v avtomobilski industriji. Uporaba napredne tehnologije v naših pnevmatikah vam zagotavlja veliko bolj priročne, varnejše in izboljšane oblike mobilnosti. Kumho Tire se je osredotočil zlasti na razvoj tehnologije, s katero lahko v svoje pnevmatike vključi različne senzorje.

V razvoju senzorjev za pnevmatike je Kumho Tire v sodelovanju s korejskimi elektronskimi telekomunikacijskimi podjetji preučil komponente, kot so različni senzorski moduli in brezžične komunikacijske naprave, da bi lahko izdelali pametne pnevmatike. Lani je v sodelovanju z razvijalcem avtonomnih vozil opravil tudi vozniške preizkuse za avtonomno vozilo, opremljeno s pametnim sistemom pnevmatik. Poleg tega je Kumho Tire v začetku tega leta objavil, da je po letih raziskav in razvoja v zaključni fazi testiranja pametnih pnevmatik skupaj s korejskim podjetjem za avtobusne prevoze.

Sistem pametnih pnevmatik je sestavljen iz senzorskega modula, nameščenega znotraj pnevmatike, in posebne brezžične komunikacijske naprave, nameščene na voznikovem sedežu. Sistem lahko spremlja stanje pnevmatik avtomobila, kot so zračni tlak, temperatura, čas vožnje in pospeševanje, medtem ko je vozilo v uporabi, in preprečuje nesreče tako, da opozori voznika na nevarnost. Ko bodo avtonomna vozila popolnoma komercializirana, se bo vloga voznika zmanjšala, vloga pnevmatik za varno vožnjo pa postajala vedno pomembnejša. Sistem, ki zagotavlja informacije s spremljanjem stanja pnevmatik v realnem času in stanja na cestah, bo tako postal nujna potreba.

Sistem pametnih pnevmatik Kumho Tire ima brezžični sprejemnik (levo) in senzorski modul (na sredini). Senzor je nameščen v plašč znotraj vsake pnevmatike.

Pametni senzor za pnevmatike, ki ga je razvil Kumho Tire, bo nameščen na notranjem dnu pnevmatike. Konceptno je enako kot TPMS, ki vsebuje komunikacijski modul in baterijo, ki brezžično prenaša podatke, ki jih zbere senzor. Največja razlika pa je v tem, da sistem ne vključuje samo senzorja zračnega tlaka, temveč tudi senzorje temperature in pospeška. Vozniki lahko s temi senzorji spremljajo veliko informacij – lahko določijo stanje pnevmatike in vozno stanje avtomobila ter stanje površine ceste, ki jo trenutno uporabljajo.

Ko bo sistem pametni pnevmatik podjetja Kumho Tire prišel na trg, bodo vozniki lahko upravljali pnevmatike in z njimi povezane informacije prek enostavne aplikacije za pametni telefon (za običajne osebne avtomobile). Poleg tega senzorji sporočajo spremembe vremenskih razmer ali razmer na cestah (npr. luknje, neravnine in črni led) prometno-informacijskemu sistemu s povezovanjem s telekomunikacijskimi podjetji in drugimi sorodnimi organizacijami.

Obstoječi TPMS senzor, ki meri samo zračni tlak v pnevmatiki, je integriran z zračnim ventilom in je nameščen v platišče vsakega kolesa.

Podatke o površini ceste, ki jih na številnih različnih cestah zbere nešteto avtomobilov, opremljenih s pametnimi pnevmatikami, je mogoče uporabnikom sporočiti skupaj z drugimi prometnimi informacijami, kot so vreme, gradnja in zastoji v prometu, uporabiti pa je mogoče tudi podatke, ki jih zbere pametna pnevmatika voznika za zagotovitev varne vožnje drugih voznikov. Ko bodo ti sistemi uporabljeni za avtobuse, taksije, tovornjake in družbe za souporabo vozil, bo zaradi dejanskih informacij o obratovanju pnevmatik in vozil možno voziti bolj ekonomično in učinkovito.

Na podlagi podatkov iz testov na gospodarskih vozilih namerava Kumho Tire do druge polovice letošnjega leta uvesti svoj integrirani sistem centralnega upravljanja informacij o pnevmatikah. Zaradi narave sistema se Kumho Tire z večjimi telekomunikacijskimi podjetji pogovarja o tehnoloških vidikih za uporabo različnih zbirk podatkov in operativnih informacij. Če bo sodelovanje s telekomunikacijskimi podjetji potekalo po načrtih, Kumho pravi, da bo lahko kmalu zagotovil širok spekter naprednih izdelkov in storitev.

Bodite pozorni na novo dobo pametnih pnevmatik podjetja Kumho Tire!